UPO_bekijken_man

Actueel nieuws

Verkiezing lid pensioengerechtigden verantwoordingsorgaan

jul 9, 2024, 09:54 by Het Bestuur


Verkiezing_verantwoordingsorgaan2024

Verkiezing lid verantwoordingsorgaan (VO)
In 2022 is een nieuw VO gekozen. Het VO bestaat uit 2 leden namens de deelnemers, 1 lid namens gewezen deelnemers, 6 leden namens de pensioengerechtigden en 1 lid aangewezen door de werkgever.

Helaas heeft Peter Duijff, lid namens de pensioengerechtigden, vanwege gezondheidsredenen zijn functie neer moeten leggen. Hierdoor is een vacature ontstaan. Bij de laatste verkiezingen waren er evenveel kandidaten als vacatures. Daarom is er geen reserve kandidaat. We zijn blij dat Martine Peters-Eshuis beschikbaar is om deze rol te willen vervullen. Zij kan echter niet rechtstreeks benoemd worden, omdat onze statuten voorschrijven dat bij een tussentijdse vacature de verkiezingsprocedure voor een volledig VO zo goed mogelijk moet worden gevolgd. Zowel het bestuur als de pensioengerechtigden kunnen kandidaten stellen voor het VO. Het pensioenfonds kent een profielschets voor (nieuwe) leden van het VO.

Kandidaatstelling Martine Peters-Eshuis
Het bestuur stelt conform het reglement Martine Peters-Eshuis kandidaat. Martine is 67 jaar en moeder van twee kinderen. Na een dienstverband van bijna 24 jaar bij Wolters Kluwer, is Martine op 1 april dit jaar met pensioen gegaan. Martine is gestart bij Uitgeverij Samson en heeft verschillende functies gehad. Ook naast haar reguliere werk was Martine erg actief, onder andere als BHV-er, OR- en COR-lid. Het bestuur heeft vastgesteld dat Martine voldoet aan de profielschets.

Taken en bevoegdheden van het VO
Het VO adviseert het bestuur van het pensioenfonds over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot het pensioenfonds. Zo dient o.a. het jaarverslag ter kennis gebracht te worden aan het VO en treden bovendien wijzigingen in statuten en reglementen niet in werking voordat het VO ze heeft goedgekeurd. Ten aanzien van de aankomende collectieve waardeoverdracht en liquidatie van het pensioenfonds heeft het VO advies- en instemmingsrecht. 

Tegenkandidaten
Tot uiterlijk 20 augustus 2024 kunnen pensioengerechtigden tegenkandidaten voordragen. Een dergelijke voordracht dient per kandidaat voorzien te zijn van tenminste vijftien (15) handtekeningen van pensioengerechtigden, alsmede een schriftelijke bereidstelling van de voorgedragen kandidaat. Ook tegenkandidaten dienen te voldoen aan de profielschets. Het bestuur toetst of een tegenkandidaat voldoet aan de profielschets.

De verkiezing
Indien er tegenkandidaten zijn voorgedragen door pensioengerechtigden (die voldoen aan de profielschets) zal er een schriftelijke stemming plaatsvinden in de kiesgroep pensioengerechtigden. Kiesgerechtigden zullen in dat geval rond 1 september een stembiljet ontvangen. Indien er geen tegenkandidaten zijn wordt Martine automatisch benoemd.