UPO_bekijken_man

Actueel nieuws

Per 1 januari 2024 verhogen wij de pensioenen met 0,14%

dec 21, 2023, 11:45 by Het Bestuur
De verhoging baseren wij op de ontwikkeling van de prijzen tussen september 2022 en september 2023. De Consumenten Prijsindex (CPI) over deze periode is 0,21%.
Stapelgeld

Per 1 januari verhogen wij uw pensioen met 0,14%. De verhoging baseren wij op de ontwikkeling van de prijzen tussen september 2022 en september 2023. De Consumenten Prijsindex (CPI) over deze periode is 0,21%.

Waarom is de verhoging 0,14% en geen 0,21%?

Om de volledige prijsindex te kunnen toekennen, moeten wij voldoen aan de wettelijke vereiste van toekomstbestendige indexatie. De dekkingsgraad die hiervoor nodig is, bedraagt 139,2%. Onze dekkingsgraad was 127,4%. De prijsindex kunnen we daarom gedeeltelijk toekennen.

Waarom is de indexatie bij andere pensioenfondsen hoger?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ieder fonds hanteert een eigen referentieperiode en prijsindex. De prijsontwikkeling die fondsen als uitgangspunt nemen verschilt daarom. De CPI over de periode juli 2022 t/m juli 2023 was bijvoorbeeld 3,03%.

Daarnaast bereid heel Nederland zich voor op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Deze wet (de wet toekomst pensioenen) is op 1 juli 2023 ingegaan. Als sociale partners en het pensioenfonds van plan zijn de overstap naar dit nieuwe stelsel te maken, is er in de tussenliggende periode meer ruimte om te indexeren.  In ons geval hebben sociale partners de voorkeur uitgesproken voor een Flexibele Premieregeling (FPR). SPWKN gaat deze regeling niet uitvoeren. Wij kunnen op dit moment daarom ook geen gebruik maken van de verruimde indexatiemogelijkheden.

Hoe weet ik wat de indexatie voor mij betekent?

Deelnemer die al pensioen ontvangen, krijgen in januari bericht van ons met daarin de nieuwe bruto pensioenuitkering. Na de pensioenbetaling op 15 januari, volgt een opgave met daarin het netto bedrag. Naast de verhoging van de bruto pensioenuitkering, beïnvloeden ook de loonheffingstarieven de hoogte van de netto uitkering. Dit kan betekenen dat ondanks de verhoging van de bruto uitkering, het netto bedrag lager uitvalt.

Actieve en gewezen deelnemers zien de verhoging van de pensioenaanspraak terug in het UPO, dat halverwege 2024 wordt verzonden.

Wat gebeurt er met het verschil tussen 0,14% en 0,21%?

Onze ambitie is en blijft een waardevast pensioen. Waardevast betekent dat de pensioenen meestijgen met de prijsontwikkeling. Het gedeelte wat we nu niet toe kunnen kennen (0,07%) voegen we toe aan de indexatieachterstand. Op het moment dat onze dekkingsgraad hoog genoeg is (op basis van de huidige cijfers boven de 139,2%) kunnen we de indexatieachterstand gedeeltelijk inhalen. We noemen dat inhaalindexatie.