UPO_bekijken_man

Actueel nieuws

Maatschappelijk verantwoord beleggen

feb 29, 2024, 12:23 by De beleggingscommissie
Enige tijd geleden heeft het pensioenfonds deelnemers gevraagd naar de voorkeuren over maatschappelijk verantwoord beleggen.

Deze voorkeuren kwamen al grotendeels overeen met het bestaande beleggingsbeleid, maar er was ruimte voor verbetering. De afgelopen periode hebben we ons beleid verder aanscherpt en onderzocht hoe we dit het beste in onze beleggingen implementeren.

Het fonds heeft Sustainable Development Goals (SDG) doelstellingen van de Verenigde Naties opgenomen in het beleggingsbeleid. Het gaat om SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), 7 (betaalbare en duurzame energie), 12 (verantwoorde consumptie en productie) en 13 (klimaatactie). Deze SDG’s passen het beste bij de visie van het fonds. Implementatie mogelijkheden bleken beperkt als we het risico-rendementsprofiel niet willen aantasten. Daarom meten we de SDG scores en volgen we de ontwikkeling van de scores zonder actief de beleggingen aan te passen. Onze beleggingen scoren op de gekozen SDG's beter dan een portefeuille die een traditionele benchmark volgt. Verder blijft het fonds streven naar een CO2 reductie van 40% ten opzichte van de portefeuille in 2018. Eind 2023 werd een reductie van 36% gehaald.

Begin 2024 heeft het fonds het kader waarmee met aandelen in bezit van het fonds wordt gestemd gewijzigd. Op deze manier past het stemgedrag van het fonds beter bij de visie en waarden van het fonds en de deelnemers.

De beleggingscommissie




sdg-global-goals